Σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγικά στην πολιτική επιστήμη υπό το πρίσμα της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας»

Η Ακαδημία Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας πραγματοποιεί το διάστημα Απριλίου-Μαΐου 2021 επιμορφωτικά σεμινάρια Πολιτικής Επιστήμης υπό το πρίσμα της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας του Καθηγητή Γιώργου Κοντογιώργη.

Τα σεμινάρια απευθύνονται σε νέους έως 35 ετών. Στόχος τους είναι η ανασύσταση του περιεχομένου βασικών εννοιών της Πολιτικής Επιστήμης σύμφωνα με την Κοσμοσυστημική Γνωσιολογία (πολιτική, πόλη, πολιτεία, δημοκρατία, αντιπροσώπευση, θεσμοί, ελευθερία κ.λπ.), η θεωρητική τους προσέγγιση καθώς και η συνοπτική εξέτασή τους στη διαχρονία και τη συγχρονία του ελληνικού κόσμου, προκειμένου εντέλει να τεθούν σε συγκριτική αποτίμηση με την ιδεολογία της νεοτερικότητας.

Πρόγραμμα μαθημάτων

Μάθημα πρώτο: Εισαγωγή στις κεντρικές έννοιες της πολιτικής φιλοσοφίας και της πολιτικής επιστήμης. Η πηγή ανάδυσης της πολιτικής: η αρχαία ελληνική πόλη κράτος. Ο ορισμός της ελευθερίας και το ανάπτυγμά της.

Μάθημα δεύτερο: Η θεωρία των πολιτειών.  Από την απόλυτη μοναρχία στη δημοκρατία. Οι διαχρονικές κριτικές έναντι της δημοκρατίας και οι αρμόζουσες απαντήσεις.

Μάθημα τρίτο: Η ιστορία και οι θεσμοί της Αθηναϊκής δημοκρατίας. Η δημοκρατία δεν τελειώνει τον 4 αιώνα π.Χ. Η δημοκρατική συνέχεια εντός του ελληνικού κοσμοσυστήματος.

Μάθημα τέταρτο: Το ζήτημα της μετάβασης από τη φεουδαρχία στη νεοτερικότητα. Η νεοτερικότητα, οι θεσμοί και η ιδεολογία της.

Μάθημα πέμπτο: Παρουσίαση εργασιών και συζήτηση.

 

Εισηγητές σεμιναρίων

Κοντογιώργης Γιώργος, Ομότιμος Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πάντειο Πανεπιστήμιο

Αμάραντος Σωτήρης, Δρ. Πολιτικής Φιλοσοφίας, Ιόνιο Πανεπιστήμιο

Παππάς Νίκος, Πολιτικός Επιστήμονας

Δάβαρης Δημήτρης, Ψυχολόγος

 

Η διεξαγωγή των σεμιναρίων θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας Zoom, ενώ δεν θα υπάρχει κόστος για τους συμμετέχοντες.

Ημερομηνίες Διεξαγωγής: 6/4, 13/4, 20/4, 27/4, 11/5

Έναρξη μαθημάτων: 6 Απριλίου 2021

Πληροφορίες-Δήλωση συμμετοχών:
Νίκος Παππάς, 6986601599
και στο
mail cosmosystem.democracy@gmail.com

Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων

Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης

3 Απαντήσεις στο “Σεμινάριο με θέμα «Εισαγωγικά στην πολιτική επιστήμη υπό το πρίσμα της Κοσμοσυστημικής Γνωσιολογίας»”

    1. Συγγνώμη για το πολύ μεγάλο ορθογραφικό λάθος. Επιπροσθέτως δεν πρόσεξα το όριο ηλικίας και επομένως δεν δικαιούμαι συμμετοχής.

      1. Καλησπέρα σας, όντως υπάρχει όριο ηλικίας. Όμως η Ακαδημία διαθέτει ένα άλλο σεμινάριο στο οποίο μπορείτε να συμμετάσχετε.
        Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή σε αυτό το οποίο βέβαια θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο (είναι σε εξέλιξη ο γ’ κύκλος και ο δ’ ξεκινάει μετά το καλοκαίρι).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *